Taposó-kút

A taposómalmok mintájára készült, fából összeácsolt érdekes szerkezet révén a nagy kerékben taposó mozgással lehetett az alatta lévő kútból vizet a felszínre hozni. Innen kapta a nevét is. Nagy taposókereke ma is áll faházikójában, de a kút a II. világháború alatt elromlott, aknájába mindenféle tárgyat szórtak és így használhatatlanná vált. Hajdanában ilyen vízfelvonó szerkezetet használtak hegyi várainkban talán mindenfelé, de azok pusztulása után, hazánk egész területén csak ez az egy kút maradt meg.

  • latnivalok-1
  • latnivalok-7
  • latnivalok-3
  • latnivalok-6

Nemcsak nagy lendítőkerekét faragták tisztán keményfából, de még ennek a keréknek az összes fogait is, akárcsak a bakonyi Bánd község épen megmaradt metsző- vagy fűrészmalmának nagy kerekét, vagy a már mindenféle elpusztult, de azért még sokat emlegetett taposómalmok fogaskerekét is. Tehát ez, vagy az ehhez hasonló érdekes mechanizmus, hajdanában általános volt a mély várkutaknál a fűrész- és taposómalmokban egyaránt, de ma már csak ez a páratlan somlai Taposó-kút tartja fenn ezek évszázados emlékét.

Az ajkai természetjárók és a Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal érdeme, hogy 1960-ban – az igen élénk somlai idegenforgalom számára – ezt az egyedülálló érdekességet rendbe hozták.

GPS koordináták

É 47.139754000; K 17.370164000;