A Tornai család 1946 óta borászkodik a síkvidékből kiemelkedő Somló hegyen. Tornai Endre alapító alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 60hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.
A telepítések 1997 – 2003. években, majd 2009-ben történtek. 2003 előtti telepítések fajta szerint: juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling, korona, sárfehér, csemege. 2003. és 2009. évben fajták szerint: szürkebarát, zeusz, zenit, pinot blanc, savignon blanc, irsai olivér, tramini, hárslevelű, csomorika.
A hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiát alkalmazzák. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének.
A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használnak a reduktív technológiájú irányított borkészítés során.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztik, majd 8-10 hónapig érlelik. A saválló acéltartályok kapacitása 1 millió liter, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 75 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.
A pince saját palackozó üzemmel rendelkezik, ahol a saját palackozáson túl a borvidék számos termelőjének borait töltjük.
A pincészethez tartozó 120 fős rendezvényteremben konferenciák, esküvők, céges rendezvények lebonyolítására egyaránt lehetőség nyílik. Előzetes egyeztetés alapján hideg és meleg ételt tudnak biztosítani.
Egyéb szolgáltatások: bicikli kölcsönzés (Bakony-Balaton TDM), indukciós hurok halláskárosultak számára, egyéni igények alapján a programok szervezése (rendezvényes: Prémus Karola)
A pincészet számos híres borkereskedéssel, étteremmel áll kapcsolatban, közöttük szerepel a Gundel Étterem, Balaton Borkúria, Hilton, Budai Borszalon, Akadémia Klub.
Bormúzeumukban a hegy színes történelme ismerhető meg a tárlókban, miközben a szőlőműveléshez elengedhetetlen, évszázados eszközök is bemutatásra kerülnek.