Szent István kilátó

A helyben található bazalttufából épült kilátó avatására 1931 július 12-én 6000 fő jelenlétében került sor. (Építtető: dr. Schandl Károly devecseri országgyűlési képviselő és a környék vezetői).

Az építmény a II. világháborúban komoly károkat szenvedett. A Veszprém Megyei Idegenforgalmi Hivatal 1954 tavaszán helyreállíttatta, berendezési tárgyakkal látta el és állandó őrt helyezett oda, aki felügyel a toronyra, a várromra, és karbantartja a Somló turistajelzéseit.

A torony felső erkélyén hatalmas területet ölelhet át tekintetünk. Minthogy a torony a szigetszerűen emelkedő haranghegy csúcsán teljesen szabadon áll – mint az ország egyik legszebb kilátópontjáról – tiszta, szép időben különösen május, június hónapban és eső után, tökéletes körképet élvezhetünk.

Északra a hullámos felületű Kisalföld, halomvidék, keletre a Bakony hegyei, a bal oldali Durrogós-tetőn, az uralkodó Kőris-hegyen (709 m), Feketehajagon stb. át Kab-hegyig. Délkelet és dél felé: a legérdekesebb a kilátás a Balatonnak Szigliget és Balatonederics között keskeny csíkban itt-ott felcsillanó vizére és a Balaton-felvidék bazaltkúpjaira: Agár-tetőre, Csobáncra, Gulácsra, a csúfosan megcsonkított Halápra, a Badacsonyra, Szent György-hegyre, valamint Szigliget Vár-hegyére.

A Balatontól és az edericsi Bóhás-hegytől jobbra a Keszthelyi-hegység nagyobb tömege terül el a csabrendeki Csúcsos-hegyig. Utóbbi takarja el a sümegi Vár-hegyet, Tátikát, Rezit.
Nyugaton az egyenlőtlen felszínű Kisalföld, a magános Sággal, mögötte a Kőszeg, Borostyánkői-hegység, jobbra a Sopron-Lajta-hegység és ritkán – szép és megfelelő időben – a Schneeberg (2075 m) és a Raxalpe (2009 m) is látszanak.

Igen jól láthatók a toronyból közvetlenül előttünk az északi oldal kiálló szikláira épített vár romjai. A magasan kiemelkedő, különös, sokszögletű torony elsőnek kelti fel a figyelmünket.
A bazalt emlékoszlop a kilátó építésének 50 éves jubileuma alkalmából készült el.

GPS koordináták

É 47.146530000; K 17.372223000;