Somogyi Pincészet

Az 5 hektár szőlőterülettel rendelkező birtok 1987 óta van a család tulajdonában. Területeiken főként borszőlőt termelnek, de szaporítóanyag termesztéssel is foglalkoznak. Késői szüretelésű borokat készítenek, magas cukor és alkoholfokkal. A borkészítés során fahordós és pórusmentes technológiát egyaránt alkalmaznak. A bor érettségi fokának megfelelően választják ki a tárolást. Boraik fél-egy éves fahordós érlelést követően kerülnek műanyag vagy saválló acél tartályokba. A szőlőt kézi szüreteléssel gyűjtik be, majd alacsony nyomáson, pneumatikus préssel préselnek, így igyekeznek a szőlő aromáit megőrizni. Az erjesztés a pincében lévő erjesztő gombák által spontán történik.

  • somloiokosutak-5047
  • somloiokosutak-5043
  • somloiokosutak-5053
  • somloiokosutak-5062

A pincészetben kóstolható borfajtáik: juhfark, furmint, kövérszőlő, cuvée, borgazmus© (késői édes desszertbor).

Két levédett márkájuk az aranytűz (natúr bor) és a borgazmus©. 1988-ban kezdtek el aszúkészítéssel foglalkozni. Évjáratfüggő, hogy mennyit tudnak készíteni. Jól aszúsodó fajtákat telepítenek.
Előzetes egyeztetésre hideg és meleg ételt is tudnak biztosítani, borkóstolásra 5-40 főig várják vendégeiket, valamint folyó és palackos borvásárlásra is van lehetőség.
Pincészethez étterem is tartozik, ahol boraikat forgalmazzák.

Nemcsak szőlőműveléssel és borászattal foglalkoznak, hanem fontosnak tartják a náluk felhalmozódott tudás továbbadását, így részt vállalnak középiskolák és egyetemisták szakmai képzésében is.

Elérhetőségek

Somogyi Pincészet

Borász: Somogyi Szilárd

Nyitva tartás: előzetes egyeztetés alapján

Telefon: +36-30/502-2318

E-mail: s.szilard023@gmail.com