Húdejó Kis Pincék

A család 1795 óta él Somlószőlősön.
„Az evangélikus anyakönyvi nyilvántartás szerint, Balogh Péter szépapánk ekkor született. Korábbi őseinket nem ismerjük.”

  • somloiokosutak-1
  • somloiokosutak-5094
  • somloiokosutak--2
  • somloiokosutak-

Balogh Béla pincéje 1920-as évek óta a család tulajdona.

Az elmúlt években további két pincét vásároltak a közelben, a családi hagyományokat Balogh Zsuzsa viszi tovább.
Ars poeticájuk, hogy a házasított cuvée-k ízletesebbek és sokszínűbbek, mint a fajborok, tehát a házasítást nem csak a hagyomány tisztelete miatt végzik.

A készre forrott, tükrös somlói fajborok házasítása a pincében töltött több, kóstolgató és falatozgató napból áll, amiben barátaik szoktak segíteni nekik. Egy ilyen alkalommal kiáltott fel egy kóstolójuk: „húdejó!” Eldöntötték, hogy ehhez a márkanévhez hűek lesznek és a hagyományokat tovább ápolva igyekeznek minden tudásukkal finom házasított borokat készíteni a Somló-hegyen. Kézműves boraikat nem szűrik, a hagyományokhoz hű eljárással érlelik, és nagy gondossággal, korszerű módon kezelik.

Előzetes egyeztetés szerint szívesen fogadnak 8 főig kóstoló látogatókat a Somló-hegyen, akiknek igény szerint zsíros kenyérrel és pogácsával is tudnak szolgálni a cuvée, rizling, juhfark és furmint borok kóstolása mellé.

A pincében időről-időre megrendezésre kerülő ’Naplemente vakkóstolás’ keretében és mellett egyszemélyes vásári komédiákban, hangulatos nótázásban és a környékbeli kis pincék előtti élőzenés, utcabálban lehet része az ide látogatóknak.

Borvásárlás

folyó: 600 Ft/l-től

Elérhetőségek

Húdejó kis pincék

Borász: Zsoldos László

Kapcsolattartó: Balogh Zsuzsa

Nyitva tartás: előzetes egyeztetés alapján

Telefon: +36-20/578-7313 (Balogh Zsuzsa), +36-20/970/0889 (Zsoldos László)

E-mail: hudejosomloi@gmail.com

Honlap:

GPS: É 47.153960000; K 17.359916000;